Sterrenkijkavonden

Van oktober tot april is de sterrenwacht elke eerste en derde dinsdagavond van de maand geopend voor het publiek. Tijdens deze sterrenkijkavonden verzorgen we een presentatie in de beamerruimte en een rondleiding door de sterrenwacht die eindigt onder de koepel bij de grote telescoop. Ook als het weer niet meewerkt, verzorgen we dus een leuke en interessante avond voor je. Bij een voldoende heldere hemel openen we natuurlijk de koepel van de sterrenwacht zodat je zelf door de grote telescoop van de sterrenwacht kunt kijken. Daarbij vertellen we natuurlijk iets over het object waar de telescoop op gericht staat.

 

In de maanden april tot en met juni organiseren we in plaats van de dinsdagavond sterrenkijkavonden enkele speciale middagopenstellingen op een aantal zondagmiddagen waarbij we op een veilige manier naar de zon kijken. Op de zon kunnen we zonnevlekken, zonnevlammen, protuberansen en filamenten zien.   

De onderwerpen, data en tijden van onze sterrenkijkavonden, zonnekijkmiddagen en andere activiteiten vind je in onze Agenda

 


 

Landelijke evenementen

De Dr. A.F. Philips Sterrenwacht is ook geopend tijdens een aantal jaarlijks terugkerende landelijke evenementen. Soms zijn dat extra sterrenkijkavonden maar dat kunnen ook middagopenstellingen zijn. 

Tijdens deze evenementen proberen we doorgaans ook buiten de sterrenwacht verschillende grote telescopen van leden van onze vereniging op te stellen voor bezoekers. Bij middagopenstellingen hebben we bij voldoende goed weer speciale zonnetelescopen op de zon gericht staan.

Bekijk onze Agenda voor de data en tijden van onderstaande landelijke evenementen. Klik op de afbeeldingen voor meer informatie over deze evenementen.
 

 

Landelijke Sterrenkijkdagen

Ieder jaar worden de Landelijke Sterrenkijkdagen georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Op deze dagen zijn vrijwel alle Nederlandse publiekssterrenwachten open voor het publiek.  Wij doen daar aan mee op de vrijdag- en zaterdagavond. Dit evenement valt doorgaans in maart of april. 

 

Weekend van de Wetenschap

Het landelijke Weekend van de Wetenschap is een jaarlijks terugkerend evenement in oktober. Tijdens het Weekend van de Wetenschap beleef je live wetenschap & technologie en kom je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten en musea op bijna 200 locaties in heel Nederland. Tijdens het weekend hebben bezoekers van jong tot oud de unieke kans een stap te zetten in de wereld van wetenschap en technologie.

 

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement in oktober georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen lichtvervuiling en lichthinder. Lichtvervuiling is niet alleen een probleem voor de (amateur) sterrenkunde, maar ook voor de flora en fauna in Nederland. Laat het donker donker en ontdek op de sterrenwacht hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht.

 

Open Monumentendag

Open Monumentendag is uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland en is hét middel geworden om mensen op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. Het karakteristieke gebouw van de sterrenwacht is een rijksmonument dat in de jaren '30 ontworpen werd door Louis Kalff, die voor Eindhoven ook het Evoluon ontwierp. Tijdens Open Monumentendag is iedereen welkom om meer over de sterrenwacht te leren en om bij helder weer veilig met zonnetelescopen naar de zon kijken. Tijdens de Open Monumentendag is de entree gratis.Contact

Bezoekadres

Alberdingk Thijmlaan 3
5615 EB Eindhoven

Postadres

Kijkakkers 15
6026 ER Maarheeze

Telefoon

040 - 211 84 09
Alleen tijdens openingstijden

Mail

secretaris@sterrenwachteindhoven.nl (niet voor aanvraag rondleidingen, zie bij Bezoek)

Ontwerp en techniek © 2015-2020 MonTay Media