Nieuws en actualiteiten

Publieksavonden

Tijdens de publieksavonden (1e en 3e dinsdag van elke maand; 19:30 - 22:00 uur) worden in de sterrenwacht presentaties en rondleidingen verzorgd door vrijwilligers van de sterrenwacht en leden van de Eindhovense Weer en Sterrenkundige Kring (EWSK). Bij een voldoende heldere hemel wordt het koepeldak van de sterrenwacht geopend en kunnen bezoekers zelf door de grote telescoop van de sterrenwacht kijken.


11 januari 2019                                                                        
Nederland kijkt sterren

Van 10 t/m 13 januari vond de happening "Nederland kijkt sterren" plaats.
De Eindhovense sterrenwacht was in dat verband op vrijdag 11 januari van 20.00h tot 22.30h voor het publiek geopend.
Diverse leden van de EWSK hadden toegezegd met een eigen telescoop voor de sterrenwacht aanwezig te zijn.
Hoe meer ze aan het publiek laten zien van deze hobby, hoe leuker voor het publiek.


15 en 16 maart 2019

Landelijke Sterrenkijkdagen bij de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht op 15 en 16 maart

In het weekend van vrijdag 15 en zaterdag 16 maart worden in Nederland voor de 43ste keer de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Op meer dan 60 plaatsen door heel Nederland is jong en oud dan welkom om op een sterrenwacht of donkere locatie samen door telescopen naar de sterrenhemel te komen kijken. Op beide dagen is daarom ook de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht, aan de Alberdingk Thijmlaan 3 in Eindhoven, voor publiek geopend van 20:00 tot 23:00 uur. De sterrenwacht aan het Stadswandelpark is dé plek in de regio Eindhoven waar je je kunt komen verwonderen over het heelal.  

Tijdens de openstellingen worden in de sterrenwacht presentaties en rondleidingen verzorgd door vrijwilligers van de sterrenwacht en leden van de Eindhovense Weer en Sterrenkundige Kring (EWSK). Bij een voldoende heldere hemel wordt het koepeldak van de sterrenwacht geopend en kunnen bezoekers zelf door de grote telescoop van de sterrenwacht kijken. Bij voldoende goed weer staan ook naast de sterrenwacht verschillende grote en kleinere telescopen voor bezoekers gericht op objecten als de maan of de Orion Nevel.


 19 maart 2019

De laatste sterrenkijkavonden

De laatste sterrenkijkavonden voor publiek van het seizoen 2018/2019 zijn op dinsdag 19 maart en dinsdag 16 april 2019. Daarna zijn er (tot oktober) geen sterrenkijkavonden omdat het, mede door de zomertijd, te laat donker wordt. 

Tijdens de publieksavonden worden in de sterrenwacht presentaties en rondleidingen verzorgd door vrijwilligers van de sterrenwacht en leden van de Eindhovense Weer en Sterrenkundige Kring (EWSK). Bij een voldoende heldere hemel wordt het koepeldak van de sterrenwacht geopend en kunnen bezoekers zelf door de grote telescoop van de sterrenwacht kijken.


15 september 2019

Open Monumentendag: begin van het nieuwe seizoen

Op 15 september gaat de sterrenwacht voor het eerst na de zomerstop weer open voor publiek tijdens de Open Monumentendag. De sterrenwacht is die dag gratis voor het publiek geopend van 13:00-16:30 uur.

Het karakteristieke gebouw van Dr. A.F. Philips Sterrenwacht in Eindhoven is een rijksmonument dat in de jaren 30 ontworpen werd door Louis Kalff en sindsdien een 3.5 m lange telescoop huisvest onder een draaibare koperen koepel. Gedurende de middag-openstelling op 10 september is jong en oud welkom op de sterrenwacht om meer te leren over o.a. de zon. Bij helder weer kan men op de sterrenwacht door speciale zonnetelescopen veilig kijken naar de zon.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is over de jaren uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland.


 5 en 6 oktober 2019

Weekend van de Wetenschap 2019

Op zaterdagavond 5 oktober (20:00 - 22:30 uur) en zondagmiddag 6 oktober (13:00 - 16:30 uur) is de sterrenwacht open voor het Weekend van de Wetenschap.

Ook als de weersverwachtingen niet gunstig zijn om te kijken naar de sterren of de zon, kun je altijd terecht voor een verhaal over sterrenkunde als wetenschap of om jouw vraag over sterrenkunde beantwoord te krijgen.


26 en 27 oktober 2019

Sterrenkijken tijdens de landelijke Nacht van de Nacht 

Ieder jaar organiseert de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht in Eindhoven een speciale openstelling in het kader van de Nacht van de Nacht, een jaarlijks terugkerend landelijk evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens het evenement wordt aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van lichtvervuiling als gevolg van overdadig of slecht afgeschermde verlichting. Meer dan honderd gemeenten, landmarks en bedrijven doven tijdens de Nacht van de Nacht hun verlichting. Bovendien gaat in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober de klok een uur terug dus kunnen we extra lang genieten van een donkere nacht. 

Tijdens de Nacht van de Nacht is dus ook de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht aan de Alberdingk Thijmlaan 3 in Eindhoven geopend voor publiek van 20:00 tot 22:30 uur. Tijdens de openstelling worden in de sterrenwacht presentaties en rondleidingen verzorgd door vrijwilligers van de sterrenwacht. Bij een voldoende heldere hemel wordt bovendien het koepeldak van de sterrenwacht geopend en gaan we met bezoekers sterrenkijken door de grote telescoop van de sterrenwacht. Bovendien staan er bij goed weer naast de sterrenwacht verschillende telescopen van EWSK leden opgesteld voor bezoekers.Contact

Bezoekadres

Alberdingk Thijmlaan 3
5615 EB Eindhoven

Postadres

Kijkakkers 16
6026 ER Maarheeze

Telefoon

040 - 211 84 09
Alleen tijdens openingstijden

Mail

secretaris@sterrenwachteindhoven.nl

Ontwerp en techniek © 2015-2019 MonTay Media