Nieuws en actualiteiten

 

Publieksavonden

Tijdens de publieksavonden (1e en 3e dinsdag van elke maand; 19:30 - 22:00 uur) worden in de sterrenwacht presentaties en rondleidingen verzorgd door vrijwilligers van de sterrenwacht en leden van de Eindhovense Weer en Sterrenkundige Kring (EWSK). Bij een voldoende heldere hemel wordt het koepeldak van de sterrenwacht geopend en kunnen bezoekers zelf door de grote telescoop van de sterrenwacht kijken.


28 januari 2018


Sterrenkijken tijdens de landelijke Nacht van de Nacht  

Ieder jaar organiseert de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht in Eindhoven een speciale openstelling in het kader van de Nacht van de Nacht, een jaarlijks terugkerend landelijk evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens het evenement wordt aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van lichtvervuiling als gevolg van overdadig of slecht afgeschermde verlichting. Meer dan honderd gemeenten, landmarks en bedrijven doven tijdens de Nacht van de Nacht hun verlichting. Bovendien gaat in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober de klok een uur terug dus kunnen we extra lang genieten van een donkere nacht. 

 
Tijdens de Nacht van de Nacht is dus ook de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht aan de Alberdingk Thijmlaan 3 in Eindhoven geopend voor publiek van 20:00 tot 22:30 uur. Tijdens de openstelling worden in de sterrenwacht presentaties en rondleidingen verzorgd door vrijwilligers van de sterrenwacht. Bij een voldoende heldere hemel wordt bovendien het koepeldak van de sterrenwacht geopend en gaan we met bezoekers sterrenkijken door de grote telescoop van de sterrenwacht. Bovendien staan er bij goed weer naast de sterrenwacht verschillende telescopen van EWSK leden opgesteld voor bezoekers. 


27 september 2017

Weekend van de Wetenschap

Op zaterdagavond 7 oktober (20:00 - 22:30 uur) en zondagmiddag 8 oktober (13:00 - 16:30 uur) is de sterrenwacht open voor het Weekend van de Wetenschap.

Ook als de weersverwachtingen niet gunstig zijn om te kijken naar de sterren of de zon, kun je altijd terecht voor een verhaal over sterrenkunde als wetenschap of om jouw vraag over sterrenkunde beantwoord te krijgen.


10 september 2017

Open Monumentendag: begin van het nieuwe seizoen

Op 10 september gaat de sterrenwacht voor het eerst na de zomerstop weer open voor publiek tijdens de Open Monumentendag. De sterrenwacht is die dag gratis voor het publiek geopend van 13:00-16:30 uur.

Het karakteristieke gebouw van Dr. A.F. Philips Sterrenwacht in Eindhoven is een rijksmonument dat in de jaren 30 ontworpen werd door Louis Kalff en sindsdien een 3.5 m lange telescoop huisvest onder een draaibare koperen koepel. Gedurende de middag-openstelling op 10 september is jong en oud welkom op de sterrenwacht om meer te leren over o.a. de zon. Bij helder weer kan men op de sterrenwacht door speciale zonnetelescopen veilig kijken naar de zon.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is over de jaren uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland.


11 juni 2017

Zondag 11 juni is het zonnekijkdag. De sterrenwacht is open tussen 13:00 en 16:30 uur. Er kan met een speciale zonnekijker naar het hete gas aan het oppervlak van de zon gekeken worden. Misschien zijn zelfs zonnevlammen te zien! Op de grote kijker plaatsen wij een zonnefilter waardoor het mogelijk wordt ondanks het felle licht van de zon zonder gevaar te kijken. Met deze kijker kun je zonnevlekken zien (als ze er zijn).

 


13-03-2017

De laatste sterrenkijkavonden voor publiek van het seizoen 2016/2017 zijn op dinsdag 21 maart en dinsdag 4 april 2017. Daarna zijn er (tot oktober) geen sterrenkijkavonden omdat het, mede door de zomertijd, te laat donker wordt. 

Tijdens de publieksavonden worden in de sterrenwacht presentaties en rondleidingen verzorgd door vrijwilligers van de sterrenwacht en leden van de Eindhovense Weer en Sterrenkundige Kring (EWSK). Bij een voldoende heldere hemel wordt het koepeldak van de sterrenwacht geopend en kunnen bezoekers zelf door de grote telescoop van de sterrenwacht kijken.


 

1-02-2017

Landelijke Sterrenkijkdagen bij de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht op 3 en 4 maart

 

In het weekend van vrijdag 3 en zaterdag 4 maart worden in Nederland voor de 41ste keer de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Op meer dan 60 plaatsen door heel Nederland is jong en oud dan welkom om op een sterrenwacht of donkere locatie samen door telescopen naar de sterrenhemel te komen kijken. Op beide dagen is daarom ook de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht, aan de Alberdingk Thijmlaan 3 in Eindhoven, voor publiek geopend van 20:00 tot 23:00 uur. De sterrenwacht aan het Stadswandelpark is dé plek in de regio Eindhoven waar je je kunt komen verwonderen over het heelal.  

 

Tijdens de openstellingen worden in de sterrenwacht presentaties en rondleidingen verzorgd door vrijwilligers van de sterrenwacht en leden van de Eindhovense Weer en Sterrenkundige Kring (EWSK). Bij een voldoende heldere hemel wordt het koepeldak van de sterrenwacht geopend en kunnen bezoekers zelf door de grote telescoop van de sterrenwacht kijken. Bij voldoende goed weer staan ook naast de sterrenwacht verschillende grote en kleinere telescopen voor bezoekers gericht op objecten als de maan of de Orion Nevel.Contact

Bezoekadres

Alberdingk Thijmlaan 3
5615 EB Eindhoven

Postadres

Faramir 13
5663 SH Geldrop

Telefoon

040 - 211 84 09
Alleen tijdens openingstijden

Mail

contact@sterrenwachteindhoven.nl

Ontwerp en techniek © 2015-2018 MonTay Media