Vereniging EWSK, sinds 1935

 

 

Jeugd, jongeren en de JWG

De JWG, de Jongeren Werk Groep is er voor jongeren van 8 tot 21 jaar die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde. De JWG heeft een afdeling in Eindhoven. Elk kwartaal ontvangen leden het verenigingstijdschrift Universum. Dit staat boordevol sterrenkundige nieuwtjes, begrijpelijke artikelen, sterrenkaarten, en aankondigingen van activiteiten. Daarnaast organiseert de JWG ook verschillende sterrenkundekampen, zoals een Paaskamp, Jongerenkamp een Ouderenkamp en een Winterkamp. 


Lidmaatschap EWSK

Wil je andere mensen ontmoeten die ook geïnteresseerd zijn in sterrenkunde? Of wil je actief betrokken raken bij onze activiteiten, op de hoogte blijven van het laatste nieuws en je kennis verruimen en delen met andere leden? Word dan lid van onze vereniging! De EWSK biedt je het volgende:

 

Contactavonden

Elke tweede woensdag van de maand, met uitzondering van juli en augustus, is er voor EWSK leden een contactavond in de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht om bij te kletsen over alles wat met sterrenkunde en de sterrenwacht te maken heeft. Voor beginners is dit ook dé perfecte gelegenheid om door meer ervaren leden op weg geholpen te worden met bijvoorbeeld het gebruik en onderhoud van telescopen of op het gebied van astrofotografie.  

 

E-mail lijst

Via de besloten e-mail lijst kun je eenvoudig contact houden met andere EWSK leden. Via deze lijst worden o.a. waarnemingen en astrofotografie-resultaten gedeeld. Leden kunnen zich aanmelden voor de e-mail lijst door middel van deze e-mail (opent in je e-mail programma).
 

Verenigingsblad De Sterrenkijker

Via het digitale maandblad De Sterrenkijker houden we je op de hoogte van de verenigingsactiviteiten, de lezingen en actuele ontwikkelingen in de weer- en sterrenkunde. Ook het reilen en zeilen van de vrijwilligers van de sterrenwacht passeren hierin de revue en verschijnen er soms stukjes over de historische pareltjes die we in het archief van de EWSK tegenkomen. Natuurlijk staat het je vrij om ook je eigen stukjes voor publicatie te delen met de redactie.
 

Bibliotheek

De vereniging heeft een kleine bibliotheek met een aanbod boeken en tijdschriften zoals het Amerikaanse Sky&Telescope en het Nederlandse Zenit. Tijdens de contactavonden kun je deze boeken uitkiezen om te lenen.
 

Excursies

Als er excursiemogelijkheden zijn bij instituten of organisaties en er is voldoende belangstelling wordt er een excursie georganiseerd. Zo bezoeken we vrijwel jaarlijks Europa's grootste astronomiebeurs, de ATT in Essen, net over de grens in Duitsland. Ook bezoeken we de voorjaars- en najaarsbijeenkomsten van de Nederlandse Werkgroep Astro-fotografie.
 

Eigen gebruik van de sterrenwacht

Na het volgen van een kleine introductie- en veiligheidscursus kunnen leden, buiten de reguliere openingstijden van de sterrenwacht, gebruik maken van het hoofdinstrument van de sterrenwacht. Deze historische Newton telescoop heeft een opening van veertig centimeter, is drieënhalve meter lang, en is dus beschikbaar voor eigen waarnemingen. Er zijn er een Z/W en kleurencamera beschikbaar om Maan- en planetenopnamen te maken.
 

Vragen stellen, kennis en ideeën delen

Vragen staat vrij! We helpen je je graag bij de keuze van een eigen telescoop, telescoopmontering en andere aankopen. Ook kun je bij andere EWSK leden terecht met vragen over vaardigheden en technieken die horen bij het gebruik van een telescoop en bij het doen van waarnemingen. Binnen de vereniging zijn meerdere ervaren astrofotografen actief die je graag helpen bij het maken van je eerste astrofoto's. In Astrofotografie vind je een selectie van het werk van onze leden. Amateur-astrofotografen bereiken tegenwoordige prachtige resultaten, ook vanuit de niet al te donkere regio Eindhoven.
 

Lezingen

De EWSK organiseert zes keer per jaar een lezing over ruimtevaart of sterrenkunde. Deze lezingen zijn in principe voor iedereen gratis toegankelijk. Ben je geen lid maar kom je wel regelmatig naar de lezingen? Dan waarderen we het als je een lidmaatschap zou willen overwegen.

De sterrenwacht is te klein voor de lezingen, daarom worden deze gehouden in een ruimte van Scholengemeenschap Augustinianum in Eindhoven. Voor meer informatie over de lezingen zie de lezingen agenda.

 


 

Contributie vereniging EWSK

Contributie volwassenen
Individueel: €20,- per jaar
Partners en gezinsleden: €14,- per jaar

Onder de 18 jaar? 
Word dan lid van de JWG!. Meer informatie over het JWG lidmaatschap vind je op de website van de JWG.

 

Ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie of wil je je als lid aanmelden? Stuur ons dan een e-mail aan penningmeester@sterrenwachteindhoven.nl dan nemen wij contact met je op. De jaarlijkse contributie voor een lidmaatschap van onze vereniging vind je onder aan deze pagina. 

De Eindhovense Weer- en Sterrenkundige Kring, afgekort tot EWSK, is een vereniging waar sterrenkundeliefhebbers elkaar al decennialang ontmoeten. De EWSK is lid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) en heeft op dit moment iets meer dan honderd leden.

Onze leden hebben een zeer diverse achtergrond, er is geen bijzondere voorkennis nodig om lid van de EWSK te worden. De leden zijn op veel verschillende manieren actief in hun hobby. De vereniging kent leden met een algemene interesse in sterrenkunde, maar ook actieve waarnemers, astrofotografen, knutselaars en leden die zich verdiepen in de theoretische kant van de sterrenkunde.  Al deze mensen kunnen elkaar ontmoeten tijdens de maandelijkse contactavonden. Dat doen ze voor de gezelligheid en ook om elkaar te helpen door het uitwisselen van ervaringen, resultaten en ideeën.  Een aantal leden is actief als rondleider in de sterrenwacht of is op andere wijze als vrijwilliger actief in de sterrenwacht.

 

 

 Contact

Bezoekadres

Alberdingk Thijmlaan 3
5615 EB Eindhoven

Postadres

Kijkakkers 15
6026 ER Maarheeze

Telefoon

040 - 211 84 09
Alleen tijdens openingstijden

Mail

secretaris@sterrenwachteindhoven.nl (niet voor aanvraag rondleidingen, zie bij Bezoek)

Ontwerp en techniek © 2015-2021 MonTay Media